HomeKnowledge centerEnergiebesparing via pinch analyse

Energiebesparing via pinch analyse

ESG, Knowledge center, Plant engineering

Het klimaat houdt heel wat mensen bezig. De aarde warmt op, er is teveel CO2 en te weinig water. Het zal dan ook niet verbazen dat meer en meer bedrijven de ecologische en duurzame kaart trekken.
Om hier echt op in te zetten moeten bedrijven zich bewust zijn van hun energieverbruik. Een klassieke energieaudit dekt voor vele industrieën vaak niet genoeg de lading, dus wordt er meer en meer beroep gedaan op een geduchte pinch analyse.

Wat is dan precies een pinch analyse?

Een proces of zelfs volledige sites zijn te herleiden tot stromen die enerzijds warmte vragen en anderzijds warmte geven. Met een pinch analyse wordt kritisch naar deze verbruikers gekeken, het is met andere woorden een methodiek om (1) het globale energieverbruik in kaart te brengen en (2) opportuniteiten te identificeren voor energierecuperatie.

 

Hoe werkt een pinch analyse?

Stap 1: Meten is weten

In deze fase verzamelen we data over een periode van enkele dagen of zelfs enkele weken. De verzamelde data is de leidraad voor het opstellen van de massa- en energiebalansen.

 

Stap 2: Vraag versus aanbod

De data wordt geanalyseerd en het proces herleid naar stromen. Met deze informatie brengen we vervolgens de totale warmtevraag en warmteaanbod in kaart.

 

Stap 3: Het spotten van opportuniteiten

In de mate van het mogelijke dragen we energie van de warme stromen over op de koude stromen.

 

Waarop letten?

Naast het energetisch aspect is het goed ons nog enkele bijkomende vragen te stellen naar haalbaarheid op economisch vlak. We denken hierbij aan:

  • Staat er voldoende vermogen tegenover de extra intakking op het proces?
  • Komen warmtevraag en – aanbod op hetzelfde tijdstip voor?
  • Hoe zit het met het traject en de afstand tussen vraag en aanbod?
  • Meer energie recupereren betekent grotere warmtewisselaars. Waar ligt hier de cutoff?
  • Is het niet raadzaam een aantal stromen vroegtijdig uit te sluiten?

Eens we deze vragen beantwoord zien, wordt het pinch point vastgelegd en het proces thermodynamisch in 2 geknipt. Boven de pinch is er namelijk energie nodig, onder de pinch heerst een energie surplus.

In een ideale wereld is alle beschikbare energie gelijk aan de benodigde energie, maar dit is geen realistisch scenario. Er zal nog altijd een minimale hoeveelheid verwarming en/of koeling nodig zijn. Belangrijk hierin is om rekening te houden met de 3 regels van een pinch analyse:

  • Koel niet boven de pinch
  • Verwarm niet onder de pinch
  • Draag geen energie over de pinch

 

Waarom opteren voor een pinch analyse?

Een pinch analyse verschaft u niet alleen nieuwe inzichten naar energierecuperatie, het geeft ook aan hoe en waar utility consumptie kan worden geoptimaliseerd. Implementatie van technologieën zoals warmtepompen of warmte-krachtkoppeling komen pas volledig tot hun recht na deze grondige studie.

Er wordt tot een oplossing gekomen waarbij restenergie opnieuw optimaal kan worden ingezet in het proces. Zo bespaart u niet alleen op energiekosten, het is ook beter voor het milieu en geeft uw organisatie een groener en schoner imago.

 

Van A-Z

Binnen DD Plant Engineering hebben we een team van ervaren ingenieurs dat u graag ondersteunt in uw energievraagstuk, van studie tot effectieve implementatie.

Contact

Ook benieuwd wat onze plant engineers voor uw productievloer kunnen betekenen?

Contacteer me gerust. We helpen u graag verder.

Karel Staelens
Zaakvoerder

karel.staelens@ddeng.be
0479 99 48 49

Of liever via een contactformulier?