Field Routing – Voordelen en aandachtspunten
Field routing is een manier om pipe routing vast te leggen.
Wat is Pipe Routing?
Pipe routing is het bepalen van de lay-out van het leidingwerk in de fabriek. Hierbij moet er rekening gehouden worden met optimale routes, andere piping routes en obstructies, veiligheid en een net design. Daarnaast is onderhoud belangrijk bij het bepalen van de setup, dus een makkelijke bereikbaarheid van afsluiters en/of instrumentatie is soms nodig, eventueel vanop een bordes.
Tegenwoordig wordt dit uitgetekend in 3D met programma’s zoals Autodesk Autocad Plant 3D (waar we bij DD Engineering ook gebruik van maken). Het voordeel van deze programma’s is dat deze toelaten om snel te tekenen, gebruik makend van de specificaties die je invoert, en dat hier automatisch materiaallijsten en ook isometrieën uit kunnen geëxporteerd worden.
“Het voordeel van 3D programma’s zoals Autodesk Autocad, Inventor en Plant 3D is dat ze toe laten snel te tekenen, automatisch materiaallijsten te genereren en ook isometrieën te exporteren.”
Via andere software zoals Autodesk Navisworks kunnen we nadien ook kijken of de 3D designs van de piping lay-out “clashen” met andere elementen uit de productieomgeving. Dit is handig om op voorhand weg te werken, in plaats van dit te moeten doen als er al gebouwd wordt.
Wat is het voordeel van het uittekenen in 3D:
- Perfecte beheersing van het piping netwerk
- Juiste en precieze isometrieën
- Terugvinden van de correcte piping eigenschappen en dus weten welke test- en leidingspecificaties gekoppeld zijn.
Wat is nu Field Routing?
Bij Field Routing wordt er geen gebruik gemaakt van 3D tekeningen, of enkel voor de hoofdleidingen. Daarbij worden aftakkingen bepaald “in the field”, door overleg tussen engineers en piping leverancier. Het is een manier om sneller te werken, omdat er vrijheid is om ter plaatse te bepalen hoe alles gaat. Dit zorgt ook voor een (initiële) reductie van het budget.
5 voordelen van Field Routing
- In projecten met een erg strakke timing, waar engineering nog niet is afgewerkt tijdens constructie, staat het toe om snel resultaat te boeken (al is engineering tijdens constructie niet aan te raden, we zien het nog te vaak …)
- Het geeft vrijheid aan de aannemer en het engineering team is ontlast
- Alles gaat initieel sneller want 3D tekenen en iso’s genereren kost tijd
- In een complexe omgeving los je de problemen op als ze zich stellen
- In bestaande omgevingen heb je niet zomaar de reële toestand in 3D en is er niet steeds de mogelijkheid om een 3D scan te nemen, dus kiest men voor de meest pragmatische oplossing.
Aandachtspunten bij Field Routing
- Eenmaal toegepast, heb je voor later geen up-to-date as-built tekeningen van hoe alles in elkaar zit. Het is niet de eerste keer dat dit jaren later problemen geeft.
- Er kunnen vreemde constructies ontstaan doordat er te laat gekeken wordt naar een dichtgebouwd geheel, met negatieve gevolgen voor toegankelijkheid en vereist onderhoud.
- Er kunnen clashes voorkomen met andere piping die wél een 3D traject volgen.
- De aannemer moet vaak zelf een materiaallijst voor bestelling en een isometrie voor uitvoering opmaken. Dit vergroot de foutmarge en zet de de organisatie van de aannemer onder druk.
“Field routing is voor piping zeker een meerwaarde om tijdens commissioning en uitvoering snelheid te maken. Hierbij is het van essentieel belang duidelijke afspraken tussen alle betrokken partijen te maken. Pipe routing is daarnaast zeker nuttig voor de laatste meters tot aan de machine als de details nog niet helemaal gekend zijn en de piping contractor wel al aan de slag moet.”
– Steve Bonte, Piping Design Engineer / DD Engineering
Conclusie
Fieldrouting is een eenvoudige oplossing welke kan toegepast worden i.s.m. de aannemer om snel tot een resultaat te komen, als men bereid is om in te boeten op engineering en voorbereiding. DD Engineering heeft hier in bepaalde specifieke cases ervaring mee, waarbij dit succesvol werd toegepast, met reductie van de nadelen. Dit gebeurde bijvoorbeeld hier.
Contact
Ook benieuwd wat onze plant engineers voor uw productievloer kunnen betekenen?
Contacteer me gerust. We helpen u graag verder.
Karel Staelens
Zaakvoerder
→