REFERENTIE – Read: 3 min.

IVC – Ondersteuning nieuwe fabriek Rusland

IVC Group, met thuisbasis in Avelgem, is een toonaangevende speler in vinyl vloerbekleding in Europa en Noord Amerika. Sinds januari 2015 maakt IVC Group deel uit van de Amerikaanse beursgenoteerde Mohawk Group, met een omzet van bijna 9 miljard US dollar in 2016 en 37.800 medewerkers de grootste vloerbekledingproducent wereldwijd.

Locatie opdracht DD Engineering: Avelgem

In 2018 wordt er gestreefd naar een verdubbeling van de wereldwijde productiecapaciteit van luxevinylvloeren. Hiervoor investeerde IVC Group in twee hoogtechnologische fabrieken, waaronder een in Avelgem. Deze ultramoderne plant is met een oppervlakte van 21.000 m² meteen ook de grootste fabriek van luxevinylvloeren ter wereld.

Daarnaast investeert IVC ook in de bouw van een vinylfabriek in Rusland, de snelst groeiende markt voor vinyl. Deze plant zal beschikken over een hoogst geavanceerd productieapparaat. Momenteel levert IVC vanuit Avelgem en Luxemburg aan Rusland maar eind 2018 is de eerste productie er gepland.

Tegen eind dit jaar zal IVC 9 fabrieken hebben en het aantal werknemers van 1400 naar 2000 stijgen.

DD Engineering werd gevraagd om het brownfield project in Rusland mee te ondersteunen. Het takenpakket was zeer divers en bestond uit verschillende zaken.

Layout Engineering

Vertrekkende van as built tekeningen van de productiesite, werd de layout steeds meer in detail uitgewerkt. De indeling van de beschikbare ruimte gebeurde steeds met aandacht voor de nodige flexibiliteit en een zo ‘lean’ mogelijk design. De inrichting van de verschillende productieruimtes gebeurde in samenspraak met de verschillende betrokken personen/afdelingen in Avelgem. Op basis van hun ervaring, kon de layout geoptimaliseerd worden.Vertrekkende van as built tekeningen van de productiesite, werd de layout steeds meer in detail uitgewerkt. De indeling van de beschikbare ruimte gebeurde steeds met aandacht voor de nodige flexibiliteit en een zo ‘lean’ mogelijk design. De inrichting van de verschillende productieruimtes gebeurde in samenspraak met de verschillende betrokken personen/afdelingen in Avelgem. Op basis van hun ervaring, kon de layout geoptimaliseerd worden.
Ook het leidingwerk en de kabelgoten werden uitgetekend om zo de routing te optimaliseren en eventuele conflicten al op voorhand uit te sluiten. Geen sinecure gezien er naast de process piping (koelwater, thermische olie, afzuigleidingen, perslucht) ook rekening gehouden moest worden met sprinklersysteem, afvoerleiding voor het regenwater, HVAC leidingwerk…

Aanzichten van layout koeltorens/bordes/piping

Opstellen lastenboeken piping

Voor alle process piping werd een gedetaileerd lastenboek opgesteld. Dit document bevat alle technische specificaties waaraan het leidingwerk moet voldoen en diende als basis voor de aanbestedingen. Daarnaast werden ook 2D aanzichten gemaakt die naast het traject van de hoofdleidingen ook de aftakkingen naar de verschillende installaties verduidelijkten.Voor alle process piping werd een gedetaileerd lastenboek opgesteld. Dit document bevat alle technische specificaties waaraan het leidingwerk moet voldoen en diende als basis voor de aanbestedingen. Daarnaast werden ook 2D aanzichten gemaakt die naast het traject van de hoofdleidingen ook de aftakkingen naar de verschillende installaties verduidelijkten.

Voor het thermische olienetwerk werd een volledig expansieontwerp uitgewerkt met selectie van de vereiste compensatoren.

Zijaanzicht van conceptuele tekening rekken voor printrollen met overhead kraan

Opvolging in Rusland

Maandelijks werd de vooruitgang van de werken opgevolgd ter plaatse. Tijdens deze bezoeken werd er vergaderd met het projectteam in Rusland en werden (potentiële) aannemers geëvalueerd en opgevolgd.
Klant: IVC Group

IVC Group, met thuisbasis in Avelgem, is een toonaangevende speler in vinyl vloerbekleding in Europa en Noord Amerika. Sinds januari 2015 maakt IVC Group deel uit van de Amerikaanse beursgenoteerde Mohawk Group, met een omzet van bijna 9 miljard US dollar in 2016 en 37.800 medewerkers de grootste vloerbekledingproducent wereldwijd.

Locatie: Avelgem

www.ivcgroup.com

Ik waardeer in DD Engineering vooral het feit dat het een jong en dynamisch bedrijf is met een staf die multidisciplinair inzetbaar is. Ze versterken zeker ons team en leveren ons de nodige extra flexibiliteit bij de realisatie van onze prioritaire projecten.

 

Geert Van De Velde
IVC

Meer weten?

Ook benieuwd wat onze plant engineers voor uw productievloer kunnen betekenen? Neem gerust contact op met Stefan. Hij brengt u graag in contact met de juiste ingenieurs voor uw project.

 

Stefan Vercauteren

T+32 (0)485 40 92 73
Eplant@ddeng.be