HomeReferentiesNovatech – Logistieke studie en technische detailtekening

Novatech – Logistieke studie en technische detailtekening

Bouw, Plant, Referenties

Novatech is een Belgische producent van materialen binnen de bouw- en onderhoudssector. Hun meest gekende product is zonder twijfel Tec7.
Vanuit een eigen magazijn in Olen, aangevuld met een extern magazijn, beleveren ze meer dan 25 landen. Een deel van het magazijn en kantoren verhuist binnenkort naar een pand 8km verderop in Herentals. DD Engineering heeft Novatech alvast mee op weg gezet bij hun verhuis door te assisteren met twee korte opdrachten.

Novatech is een Belgische producent van materialen binnen de bouw- en onderhoudssector. Hun meest gekende product is zonder twijfel Tec7. Vanuit een eigen magazijn in Olen, aangevuld met een extern magazijn, beleveren ze meer dan 25 landen.

Klant: Novatech
Locatie: Olen
Website: www.novatech-int.com

OPDRACHT 1: LOGISTIEKE STUDIE

 

DD Engineering heeft op een kleine week de tijd een kritische blik geworpen op een reeds eerder uitgevoerde logistieke studie. Ook zijn de ideeën op vlak van magazijninrichting, die Novatech zelf al had uitgetekend, in detail bekeken en zijn er correcties voorgesteld.
Dit leidde tot de volgende inzichten:

  • Automatiseren is geen absolute noodzaak. Het aantal picklijnen is eerder beperkt waardoor automatiseren geen gunstige ROI heeft. Kleingoed kan voor Novatech beter opgeslagen worden in legbordstellingen dan in verticale liften.
  • Om de ruimte optimaal te benutten is een mezzanine voor deze kleingoedzone aangewezen. Dit laat ook toe om flexibiliteit in te bouwen naar de toekomst toe. Voor de palletzone is een compacte opslag aangewezen. Werken met reachtrucks of met een smallegangentruck biedt zeker voordelen. De meerprijs van een reachtruck of een smallegangentruck ten opzichte van een standaard heftruck wordt terugverdiend door het lagere aantal palletten die extern gestockeerd worden.
  • Met doorrolstellingen wordt een picktunnel gecreëerd voor de fastmovers. Dit was reeds ingetekend in de eerder uitgevoerde studie en eveneens overgenomen door Novatech. DD Engineering heeft geadviseerd deze elders te zetten. Een conflict met een gebouwkolom zou voor een te groot aantal verlieslocaties zorgen.

OPDRACHT 2: OPSTELLEN TECHNISCHE DETAILTEKENING

 

Eén van de conclusies uit de logistieke studie was dat er voor sommige magazijncomponenten weinig marge was om te plaatsen in het bestaande pand. Daarom heeft een ingenieur van DD Engineering de inrichting van het magazijn verder in detail uitgewerkt. Het plan van het gebouw is ter plaatse nagemeten ter verificatie. Ook is nagekeken waar er (al dan niet verplaatsbare) elementen in de weg kunnen zitten zoals verlichtingen, brandblussers, sprinklerleidingen, … De opmetingen zijn opgenomen in het plan en de magazijnrekken, doorrolstellingen, mezzaninevloer met grootvakstellingen, … zijn ingetekend in zowel bovenaanzicht als doorsnede. Zo is Novatech verzekerd dat er geen onaangename verrassingen met plaatsverlies naar boven komen bij de installatie.

In een volgende fase zal Novatech zich verder toespitsen op de toekenning van goederen tot een bepaalde zone in het magazijn. Gezien Novatech met veel verschillende gevarengoederen te maken heeft, kan hier zeker niet licht over gegaan worden. Ook bij deze fase is DD Engineering betrokken: zowel een logistiek ingenieur die kan bepalen hoeveel locaties er voorzien moeten worden als een safety expert die de afstandsregels van het VLAREM kent, zitten mee aan tafel. De multidisciplinariteit van DD Engineering bewijst hier zeker z’n meerwaarde!

Contact

Ook benieuwd wat onze plant engineers voor uw productievloer kunnen betekenen?

Contacteer me gerust. We helpen u graag verder.

Karel Staelens
Zaakvoerder

karel.staelens@ddeng.be
0479 99 48 49

Of liever via een contactformulier?