REFERENTIE – Read: 3 min.

Vandapower – Logistieke optimalisatie

Vandapower is een belangrijke speler in de productie en distributie van onderdelen en kabelsets op maat voor industriële batterijen, die worden uitgeleverd over de volledige wereld. Vandapower coördineert zijn activiteiten vanuit Oosterzele waar ook de Europese productievestiging gevestigd is.

Locatie opdracht DD Engineering: Oosterzele

Om de sterke groei van de productie en de verkoop van hun producten te bestendigen, heeft Vandapower door de jaren heen zowel zijn productiecapaciteit als zijn opslagcapaciteit opgeschroefd. Dit resulteerde in een nijpend plaatsgebrek op de huidige locatie. Er was echter geen mogelijkheid om de site naar buiten uit te breiden, en geen wens om te delocaliseren.

De uitdaging van het project was om zowel de opslagcapaciteit als de productiecapaciteit op de huidige site (bij gelijk beschikbare oppervlakte) te verdubbelen én een efficiëntiewinst te bekomen. Het belangrijkst speerpunt, de snelle levering en stipte levering van de juiste producten, moest hierbij gehandhaafd blijven of zelfs nog verbeterd.

Input klant, opzetten budgettering & ontwerp lay-out

In een eerste fase werden alle mogelijkheden geschetst met een ruwe budgetraming en een mogelijke Return On Investment. Dit om de haalbaarheid van het project te bepalen. Hierbij werden de logistieke cijfers, afkomstig van het ERP geanalyseerd, en werden ook vaststellingen gedaan op de vloer door een dag mee te lopen. De ROI die bekomen werd was zeer gunstig, waardoor de volgende stap werd genomen.

In deze volgende stap werd de nieuwe lay-out van de toekomstige plant bepaald. Hierbij werd gebruik gemaakt van mobiele rekken en plateauliften waardoor de opslagcapaciteit en de efficiëntie zo goed als verdubbeld konden worden.

Bij de nieuwe layout van de site werd de nieuwe optimale flow en de nieuwe te halen capaciteit berekend.

2D plan in Autocad van de nieuwe lay-out ​met locatie mobiele rekken en 2 plateauliften

Van uit de berekeningen werden een 4-tal mogelijkheden naar voor geschoven als beste optie. Deze mogelijkheden werden gesimuleerd door een simulatiesoftware om tot heel nauwkeurige resultaten te komen.

Functionele en technische analyse werking en logistiek

Uitgaande van de nieuwe layout en de huidige werking werd een nieuwe functionele en technisch analyse gemaakt met het in detail uitrekenen van alle cyclustijden en het uitschrijven van de volledige flows. Dit vormde de basis voor het opmaken van de technische analyse. Op basis van deze analyses was het mogelijk voor de software leveranciers om een gedetailleerde offerte op te maken. Uiteindelijk werd gekozen voor twee pakketten.

De analyses en de layout vormden ook de basis voor het uittekenen en het uitschrijven van de volledige verhuis- traject in verschillende fases.

Klant: Vandapower

Vandapower is een belangrijke speler in de productie en distributie van onderdelen en kabelsets op maat voor industriële batterijen, die worden uitgeleverd over de volledige wereld. Vandapower coördineert zijn activiteiten vanuit Oosterzele waar ook de Europese productievestiging gevestigd is.

Locatie: Oosterzele

www.vandapower.com

Wij zochten de ondersteuning van een ingenieursbureau dat ons kon ondersteunen in de analyse  en de implementatie. Een volledige ontzorging gedurende het traject. Dit met kennis van bouwkundige en logistieke aspecten. Dit is gelukt.

 

Stijn Uitterhaegen
Vandapower

Meer weten?

Ook benieuwd wat onze plant engineers voor uw productievloer kunnen betekenen? Neem gerust contact op met Stefan. Hij brengt u graag in contact met de juiste ingenieurs voor uw project.

 

Stefan Vercauteren

T+32 (0)485 40 92 73
Eplant@ddeng.be