HomeKnowledge centerLogistieke automatisatie – AGV vs AMR

Logistieke automatisatie – AGV vs AMR

Knowledge center, Plant engineering

De wereld van logistieke automatisatie ontwikkelt zich in een ongekend tempo…

Dit kan zeer goed geïllustreerd worden door Automated Guided Vehicles (AGV’s) en de acquisities of partnerships binnen deze sector: nog geen tien jaar geleden was een klassieke AGV een vooruitstrevende technologie op het gebied van automatische transporten. Elke grote leverancier van magazijninrichting ging op één of andere manier wel in zee met een AGV-leverancier.
Enkele jaren daarna kwam er een acquisitiegolf op gang met heftruckleveranciers om zo hybride AGV’s te maken: klassieke heftrucks, reach trucks of smallegangentrucks die geautomatiseerd werden. Vandaag de dag heeft elke leverancier van magazijninrichting wel een Autonomous Mobile Robots (AMR) leverancier opgekocht.

De klassieke AGV wordt dan ook meer en meer ingehaald door zijn “kleine” broertje.

 

Oorzaak van de shift en specifieke voordelen AMR

Maar wat veroorzaakt nu deze shift van AGV naar AMR? Wat zijn de specifieke voordelen van deze nieuwere AMR technologie?

Het grootste verschil is de flexibiliteit qua routing:

  • Een AGV zal een voor gedefinieerd pad volgen door middel van sensoren. Een AMR zal zelf zijn meest optimale route zoeken. Staat er een object in de weg dan zal de AMR er proberen rond rijden, een AGV zal stoppen en wachten tot het pad terug vrij is.
  • Tweede, zeker niet onbelangrijk, verschil is de kostprijs. Een AMR is doorgaans goedkoper dan een AGV. Een AMR is vaak eenvoudiger en meer gestandaardiseerd dan een AGV waardoor zowel de voertuigkost als installatiekost doorgaans goedkoper zijn. Hierdoor leent een AMR zich meer tot het opstellen van een proof of concept. De integrator stelt (kosteloos of via een korte termijn huur) een AMR ter beschikking zodat de eindklant in staat is om de toegevoegde waarde van een AMR in te schatten.

 

Betekent dit dat er geen AGV’s meer verkocht zullen worden? Neen, dat zeker niet. AMR’s zijn zeer geschikt voor het verzetten van goederen van punt A naar punt B op dezelfde hoogte. Voor het picken van een pallet op de ene hoogte en droppen op een andere hoogte blijft een AGV de juiste toepassing.

AMR’s zijn zeer geschikt voor het verzetten van goederen van punt A naar punt B op dezelfde hoogte. Voor het picken van een pallet op de ene hoogte en droppen op een andere hoogte blijft een AGV de juiste toepassing.

Contact

Ook benieuwd wat onze plant engineers voor uw productievloer kunnen betekenen?

Contacteer me gerust. We helpen u graag verder.

Karel Staelens
Zaakvoerder

karel.staelens@ddeng.be
0479 99 48 49

Of liever via een contactformulier?