HomeKnowledge centerIntelligente P&ID’s

Intelligente P&ID’s

Knowledge center, Plant engineering

DD Engineering is gespecialiseerd in het snel tekenen van P&ID’s
P&ID’s zijn in de procesindustrie een must. Welke symboliek hanteer je? Wat is een goede manier van tagging? Hoe bereik je conformiteit tussen je leveranciers? Hoe kan je snel een P&ID tekenen? Kan je equipmentlijsten of I/O-lijsten uit de getekende P&ID halen? Is het mogelijk deze aan te passen en er achteraf terug aan toe te voegen?

Bij een nieuwe installatie is de eerst opgestelde P&ID vaak de basis voor de rest van het ontwerp. De isometrie, tagging en equipment lijsten volgen daarop .

Ook procesverbeteringen kunnen door aanpassingen in een P&ID duidelijk worden gemaakt. DD Plant engineering is gespecialiseerd in het snel tekenen van P&ID’s, die volledige equipmentlijsten produceren. Zo kunnen daarop bestellingen worden geplaatst.

P&ID standaard

Het standaardiseren van de symboliek en de manier van tagging is belangrijk voor de interne communicatie in het bedrijf en daarbuiten. Soms gebruiken klanten verschillende symbolen voor hetzelfde onderdeel. Een omschrijving van hoe de tagging en de symboliek in mekaar zit, voorkomt vergissingen of onduidelijkheden.

DD Engineering heeft zijn eigen standaard ontwikkeld voor symboliek in P&ID’s.

Deze standaard is op twee normen gebaseerd:

  • De Europese norm: DIN EN ISO 10628-2:2013-04
  • De Amerikaanse norm: ANSI/ISA-5.1-2009

De standaard is bedoeld als een tool die aan te passen is per klant.

 

Sneller tekenen

DD Engineering heeft een bibliotheek van dynamische blokken ontwikkeld voor DWG bestanden. Deze blokken zorgen ervoor dat het tekenen nog sneller gaat.

Dit is handig bij de ontwikkeling van een nieuwe installatie. Je tekent de flows en je weet meteen waar de kleppen zitten. In het begin is het meestal nog onduidelijk welke kleppen het worden: manueel, pneumatisch, geflenst, vlinderklep, enz…?

Met deze bibliotheek is het gemakkelijk om meerdere kleppen in één keer aan te passen zonder knippen of plakken. Je kan in een paar klikken tegelijk 100 kleppen aanpassen bv. Is het nodig 100 pneumatische bolkranen te veranderen in membraanelectroventielen? Een paar keer klikken en het is gebeurd.

Dit heeft als voordeel dat je P&ID gemakkelijk kan evolueren samen met de ontwikkeling van je project. Zo beschik je in de ontwikkelingsfase voortdurend over up to date P&ID’s.

 

Data-extractie en -import

De intelligente P&ID’s van DD Engineering hebben als bonus dat er instrumentatielijsten in excelformaat kunnen worden opgemaakt. Dit is interessant voor nieuwe projecten i. v. m. mogelijke bestellingen. De E/I/A-engineer kan deze lijsten updaten, aanpassen en terug in de P&ID importeren.

 

Tot slot zetten we de voordelen op een rijtje van onze intelligente P&ID’s:

 

  • Snel tekenwerk
  • P&ID’s die gemakkelijk evolueren met het ontwerp
  • Vaste standaard die aan te passen is per klant
  • Dataëxtractie voor instrumentatie en I/O-lijsten
  • Data-import van deze lijsten na aanpassingen

Contact

Ook benieuwd wat onze plant engineers voor uw productievloer kunnen betekenen?

Contacteer me gerust. We helpen u graag verder.

Karel Staelens
Zaakvoerder

karel.staelens@ddeng.be
0479 99 48 49

Of liever via een contactformulier?