LOGISTICS – Read: 3 min.

Verhoog in 2 stappen het rendement en de efficiëntie van uw logistieke handelingen

Rik Osstyn

Senior Consultant Digital Factory
logistics@ddeng.be – 057 42 15 21

De uitdagingen van een logistiek manager gaan vandaag reeds veel verder dan de klassieke voorbereiding op papier om orders in te geven aan een picker. De markteisen zijn continu in beweging en in verandering. Deze veranderingen brengen op logistiek niveau nieuwe uitdagingen met zich mee zoals het verhogen van de flexibiliteit, het verlagen van de kosten, het efficiënter inzetten en gebruiken van middelen en arbeid, … 

De oplossingen om aan deze veranderende markteisen te voldoen, hebben veelal een grote impact op de operaties en organisatie in een magazijn. De impact van de implementatie van e-commerce kan gigantisch zijn.

Het verlagen van de handlingkosten, het verhogen van de flexibiliteit en het beter plannen en omgaan met inkomende goederen zijn de nieuwe uitdagingen van vandaag.

Echter, hoe wordt de logistiek manager hierin ondersteund? Welke middelen heeft hij ter beschikking om een antwoord te kunnen formuleren op alle uitdagingen die hij nu al heeft en de nieuwe eisen in de toekomst?

De meeste bedrijven bevinden zich vandaag in één van de drie onderstaande situaties voor de afhandeling van hun magazijn operaties:

  1. Werken nog volledig op papier
  2. Gebruiken een specifieke software ontworpen voor een specifieke techniek
  3. Gebruiken een WMS-module van hun bestaande ERP pakket.

Elk van deze beschreven methodes heeft beperkingen en biedt weinig mogelijkheden te beantwoorden aan de vandaag veelal flexibele eisen die gesteld worden of is niet in staat de gewenste kwaliteit te borgen en te garanderen.

In welke situatie men zich ook bevindt, meer dan de helft van alle bedrijven overweegt om te gaan investeren in nieuwe software omdat ze vaststellen dat ze met het huidige set-up niet kunnen beantwoorden aan de gevraagde of nodige flexibiliteit.

De meeste bedrijven willen hun logistieke uitdagingen te lijf gaan door “het opnieuw inrichten van de processen” via een continu verbeterprogramma met behulp van KPI’s, lean of nog andere. Eén van de grotere uitdagingen hierbij is dat zowel de flow van de inkomende als de uitgaande goederen onvoorspelbaar is, wat resulteert in grote pieken en dalen in de werklast. Dit kan enkel opgelost worden met een goede dock planning en een betere ketenintegratie met klanten en leveranciers. Recent onderzoek gaf aan dat slechts 1 op 5 bedrijven daarin wil investeren. Indien men echter een vooruitstrevende rol wil blijven spelen als logistieke speler, dan zal men moeten blijven investeren in nieuwe technieken om een antwoord te kunnen geven op de vragen die misschien heden nog niet gesteld zijn.

Eén van de grotere uitdagingen is dat zowel de flow van de inkomende als de uitgaande goederen onvoorspelbaar is, wat resulteert in grote pieken en dalen in de werklast. Dit kan enkel opgelost worden met een goede dock planning en een betere ketenintegratie met klanten en leveranciers.

Meer weten?

Bent u op zoek naar welke middelen, technieken en pakketten op de markt u het meeste voordeel bieden? Dan staat het team van DD Engineering u graag ten dienste om dit onderzoek onder onze vleugels te nemen.
We werken daarbij merkonafhankelijk zodat uw noden en wensen als bedrijf op de eerste plaats komen en vanuit dat standpunt wordt advies gegeven over de beste slimme en digitale oplossingen, met als finaal doel: efficiëntie verbetering van uw magazijn.

Contact

Ook benieuwd wat onze logistieke ingenieurs voor uw productievloer kunnen betekenen? Neem gerust contact op Stefan. Hij brengt u graag in contact met de juiste ingenieurs voor uw project.